February 8, 2012

Buitenbrouwerij / Henriette Waal

Op zaterdag 3 en 10 maart zal de Buijtenbrouwerij naar Rotsoord komen om samen met lokale bierbrouwers op zoek te gaan naar de juiste ingredienten en recepten voor het Rotsoord bier. Op beide dagen zal bier gebrouwen worden dat na een rijpingsproces van 2 maanden in mei geproefd kan worden.

Buitenbrouwerij tijdens Eetbaar Landschap. foto: Ralph Kämena

In de zomer van 2009 is de Rioolwaterzuiveringinstallatie Tilburg de uitvalsbasis geweest van zes kunstenaars / ontwerpers. Op uitnodiging van Ester van de Wiel werkten ze aan Eetbaar Landschap en ontwikkelden ze ‘tools’ om de smaak van het landschap te kunnen proeven.

Henriëtte Waal werkte samen met amateurbrouwerij de Roerstok aan een Buitenbrouwerij om een nog onbestaand 'Tussenlandbier' te ontwikkelen. Om inzicht te krijgen in de wereld van de amateurbrouwers ging ze op bezoek bij een aantal thuisbrouwers die in de weekenden vanuit schuurtjes en garages eigen smaken ontwikkelen.

Er werden een aantal kruidenverzamel- en inventarisatietochten georganiseerd waarbij het omliggende landschap als ingrediëntentuin voor het 'Tussenlandbier' werd verkend. Hoe ziet een landschap eruit als het op de tong wordt waargenomen? Wat als een recept de vorm van een wandeling heeft?

De mobiele Buitenbrouwerij van Henriëtte Waal is één van de tools die uit Eetbaar Landschap ontstaan is. Inmiddels uitgebreid met een waterzuiveringsinstallatie en een bar worden er op verschillende plaatsen lokale bieren gebrouwen.

Tussenlandbier tijdens Eetbaar Landschap. Met lokale oogstbare ingrediënten zoals rode klaver en lindebloesem

De uitgebreide Buitenbrouwerij in 2011 tijdens DagHap in DenHaag. foto: Henriette Waal

www.henriettewaal.nl

Ester van de Wiel, Utrecht Manifest, Werklandschap EET

more from similar articles: